Helemaal in het noordwesten van Spanje, net boven Portugal, ligt de wijnstreek Ribeira Sacra. Nou niet enorm bekend van de rode wijnen maar wijnmaker Miguel Morreira gaat een uitdaging niet uit de weg. Zijn witte wijn kennen we al en is heerlijk, deze rode is een openbaring. Heerlijk maar helaas ook zeer beperkt. Slechts 2700 flessen worden er jaarlijks gebotteld, waarvan slechts een klein deel voor ons.
Wijnmaker
Miguel Angel Morreira, Mar de Envero
Vinificatie
Met de hand gekneusde druiven van oude wijnstokken in de Ribeira Sacra, en gerijpt in eikenhouten vaten van prestigieuze Franse kuiperijen. Eerst een periode van koude inweking (extra kleurextractie), waarna de alcoholische fermentatie plaatsvindt. Opvoeding in vaten van Frans eiken van 400 liter gedurende 12 maanden. Hierna nog een rijping van 6 maanden in RVS.
Druiven
Mencia
Kleur
Neus
Smaak
Rood en zwart fruit zoals kersen, bramen en blauwe bessen. Daarnaast aardse tonen van paddenstoelen maar ook viool, jasmijn, tijm, zwarte peper, drop. Drink deze wijn niet te warm! Even in de koelkast voor het uitserveren is prima!
Culinair
Gegrild rood vlees, hert- en reebiefstuk, hertenhaas, reerug, paddenstoelen, risotto, groentegerechten. .
Land
Spanje
Wijnstreek
Galicië, Ribeira Sacra