Famille Perrin 2022 Ventoux AOC
Famille Perrin maakt met deze Ventoux, in de goede zin van het woord; een allemansvriend! We kennen vrijwel niemand die deze sympathieke Fransman niet lekker vindt. Vitaal, fris, sappig maar toch zachtaardig! De geschiedenis van Chateau de Beaucastel start in het begin van de 17e eeuw. De Perrins verschenen in het begin van de 20e eeuw. Wij zijn nu vijf generaties verder en er staat een wereldbedrijf op het gebied van kwaliteitswijnen met de Rhône als referentiepunt. Van zeer betaalbaar tot en met de absolute top.
WIJNMAKER
Famille Perrin
BODEM
De bodemsamenstelling wisselt naar gelang de hoogte van de wijngaarden, maar bestaat voor het belangrijkste deel uit zeebodemafzettingen uit de periode van het tertiair. Met als basis het enorme kalkstenen massief van de Mont Ventoux met een bovenlaag van rode aarde. De wijngaarden liggen 25 km ten oosten van de stad Orange, verdeeld over verschillende gemeentes (Mazan, Mormoiron, Villes sur Auzon, Puyméras en Saint Didier).
LAND
Frankrijk
STREEK
Rhône
VINIFICATIE
De druiven worden gekneusd, maar niet ontsteeld (!). Een korte verwarming stimuleert de kleurextractie en verjaagt de 'oxydasen' (Beaucastel-Perrin vinificatie). Vergisting in cementen gistkuipen van 150 tot 300 hl. Kort, maar intensief inweekproces. Loopsap wordt van het vaste materiaal gescheiden zodra de alcoholische vergisting afgelopen is. Geen houtrijping om het fruitintensieve, vruchtvlezige karakter te behouden.
DRUIVEN
Carignan, Cinsault, Grenache en Syrah.
KLEUR
De vitaliteit spat er van af: dieppaars, echt jeugdig. Forse transparantie.
NEUS
De neus is een feest van herkenning; knap hoe de Perrins ieder jaar dit niveau weten te bereiken. Optimale vruchtenrijkdom. De wijn barst van het rijpe rode fruit als aardbei, framboos en zwarte kersen. Ook grafiet en heel subtiele florale tonen.
SMAAK
De aanzet is heerlijk sappig, zacht en de wijn is gezegend met bekoorlijke frisheid. Wanneer we het hebben over "krokante tannines" is dit wat we bedoelen, een schoolvoorbeeld! De wijn heeft de fijnheid van een cru uit de Beaujolais, maar de smaakkracht van een Zuidelijke Rhônewijn. Een wijn met een groter vin-plaisir-gehalte is niet gemakkelijk voor de geest te halen.
CULINAIR
Weliswaar opnieuw zeer breed inzetbaar, maar de rijkere structuur zorgt voor een degelijke lunch-/diner-/buitenmaaltijd- en barbecue-wijn. Combineren met basale, zacht gekruide gerechten en geschikt als begeleider van zowel vlees (lam, goulash, wildragout) als vis.