Bidoli Chardonnay 2020 Friuli Grave DOC
Toegankelijke en breed inzetbare diner- en terras Chardonnay van Bidoli Vini. Zilvergrijs met een groene gloed, typische kleuren voor de natuur in deze streek Dolomieten zie je terug in de kleur van de wijn.
WIJNMAKER
Bidoli Vini
BODEM
Steenrijke grond van alluviale oorsprong. De stenen slaan de warmte van de dag op om deze tijdens de zeer koele nachten los te laten en de wijnstokken warm te houden. Het Friuli gebergte zorgt voor een goede bescherming tegen de soms ijzig koude noordenwind. De Adriatische oceaan heeft een temperende invloed. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn opvallend groot.
VINIFICATIE
Na de deels handmatige en deels mechanische oogst volgt een koud inweekproces gedurende 4 tot 6 uur. De vergisting vindt plaats in temperatuurgecontroleerde cuves (15-17 graden Celcius). Na afloop van de gisting rijpt de wijn gedurende 4 maanden in contact met de eigen gistsporen, die één keer per week opgeroerd worden. Voor de botteling ondergaat de wijn een koudebehandeling ter stabilisering en wordt tenslotte geklaard en gefilterd.
DRUIVEN
100% Chardonnay
KLEUR
Zilvergrijs met een groene gloed.
NEUS
Super schone, zuivere eerste indruk. Alsof je met je neus in de frisse berglucht staat. Mineraliteit, krijt en heel bescheiden (witte) vruchtentonen. Witte asperges en een fractie 'gekookte groente-nat'. Tegenpool van de houtgerijpte Chardonnays die het toneel domineren.
SMAAK
Ook hier is het weer die kenmerkende puurheid die zich direct bij de eerste slok etaleert. Geen overdaad, maar wel een opvallend grote smaakconcentratie. Heel hecht en compact. De wijn beschikt over een mintachtige frisheid en het plezierig lage alcoholpercentage draagt bij aan dat koele, verkwikkende karakter.
CULINAIR
Toegankelijke en breed inzetbare eet- en terraswijn. In culinair opzicht zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Pasta met venusschelpen, pikantere gerechten uit de creatieve Oosterse keukens. En uiteraard ambachtelijke, rauwe melk-kazen.
LAND
Italië
STREEK
Friuli