Famille Laplace Odé d'Aydie 2018 Madiran AOP
Famille Laplace Odé d'Aydie Madiran AOP is een krachtige rode wijn uit de Madiran-regio in het zuidwesten van Frankrijk, beroemd om zijn robuuste wijnen van de inheemse Tannat-druif. Het wijnhuis Famille Laplace, eigenaar van Château d'Aydie, is een van de belangrijkste producenten in Madiran en staat bekend om hun expertise in het maken van elegante, gestructureerde wijnen met Tannat als kern.
WIJNMAKER
Famille Laplace
BODEM
De wijngaarden liggen op klei- en kalksteenrijke bodems, wat bijdraagt aan de intense structuur van de wijnen. Het klimaat is een mix van Atlantische en mediterrane invloeden, met warme zomers en milde winters. De familie Laplace bezit 60 hectaren binnen de herkomstbenamingen Madiran en Pacherenc du Vic Bilh in de uitlopers van de Pyreneeën.
VINIFICATIE
Handmatig geoogste druiven, op een enkele uitzondering na. Per perceel wordt er apart gevinifiëerd om de aldus verkregen wijnen later tot een harmonieuze assemblage te kunnen samenvoegen. De most vergist op een temperatuur van 22-24 graden. De most wordt omhoog gehaald (pomp) en in de druivenkoek geïnjecteerd voor een betere extractie. Inweekproces 10 tot 15 dagen. De wijn wordt gerijpt in eikenhouten vaten (ongeveer 12 maanden) en op beton, wat bijdraagt aan de complexiteit en integratie van de tannines. De rijping zorgt ervoor dat de kracht van de Tannat verzacht wordt, terwijl de aromatische complexiteit toeneemt.
DRUIVEN
100% Tannat
KLEUR
Paarszwarte kleur met nog maar een fractie transparantie. De kleur die je mag verwachten van het gebruikte druivenras (Tannat).
NEUS
Zo rechtstreeks uit de fles, in het glas, geeft de wijn zich maar beperkt bloot. Decanteren en enig geduld is hier een must. Maar als u dat kunt opbrengen, dan wordt dat geduld zonder meer beloond! Gedroogd zwart fruit, de puurste chocolade (en ook de combinatie van die twee, dus dadels ondergedompeld in pure chocolade een goede, licht rinse Arabica-espresso en tonen van herfstblad. Later ook wat eucalyptus en harstonen. Fascinerend om te ervaren hoe de wijn zich opent en blijft ontwikkelen in het glas en de karaf.
SMAAK
Niet verwonderlijk een wat stugge aanzet, maar dat past volledig bij het type wijn en de jeugdigheid. Compacte, vlezige materie. Straffe, maar geenszins harde tannines. Wel volop reliëf en een uiterst solide structuur; dat belooft enerzijds bewaarpotentieel, anderzijds nu al de mogelijkheid om te schenken bij het juiste culinaire tegenspel. De verhouding sap/tannines/zuren is voorbeeldig. Indrukwekkende lengte.
CULINAIR
Vitale, uitgesproken smaakrijke diner- en wildwijn met karakter: kooi-eend, gerijpte entrecote, gekonfijte eendenbout, gekruide stoofgerechten, ossobuco en krachtige belegen kazen van de koe.
LAND
Frankrijk
STREEK
Sud-Ouest