Gagliole Rubiolo 2021 Chianti Classico DOCG
Een bescheiden eerste aanzet maar komt het duveltje uit het doosje! Veel smaak maar elegant verpakt. Kan haast niet anders maar super bij Toscaanse gerechten.
WIJNMAKER
Gagliole
BODEM
Wijngaarden gesitueerd op een hoogte van 450 tot 480 meter met een zuidelijke en zuid-westelijke oriëntatie. De bodem bestaat uit leem met de poreuze en verpulverde Toscaanse rotsteen (Galestro). 5000 stokken per hectare.
VINIFICATIE
Handgeplukte druiven na een strenge selectie (na productie reducerende passages, tweemaal groene oogst, en een extreem strenge sortering). Ontstelen en kneuzen. De gisting geschiedt onder temperatuurcontrole met een inweekproces van 15 tot 18 dagen. Rijping voor één derde op eiken okshoofden, één derde op eiken foeders (groter formaat) en één derde op roestvrij staal.
DRUIVEN
90% Sangiovese, 10% Merlot
KLEUR
Iets geëvolueerde kleur. Robijnrood met een fraaie mahoniegloed; transparant.
NEUS
Het eerste wat we ruiken is eikenhout van superieure kwaliteit; perfect verweven bovendien in deze fruitintensieve Gagliole Rubiolo. Voorbeeldig hoe goed gedoseerd het hout hier wordt toegepast. Rode vruchten -kersen in het bijzonder-, grafiet en cederhout, maar ook kruiden als laurier.
SMAAK
De wijn maakt een bescheiden entree in de mond, maar ontpopt zich dan als een zogenaamd duveltje in een doosje. Indrukwekkende smaakkracht, maar met behoud van elegantie. Ragfijne tannines zoals we die ook tegenkomen in de top van de Beaujolais en in Pinot Noirs uit de zuidelijker gelegen appellations in de Bourgogne. De toevoeging van 10% Merlot pakt wat fellere zuren van de Sangiovese fraai in.
CULINAIR
Groot, gastronomisch potentieel binnen handbereik: Bistecca alla Fiorentina, kalf-schenkel (osso buco het fijnste lamsvlees, jong wildzwijn. Gemaakt voor de goede Italiaanse keuken.
LAND
Italië
STREEK
Toscana