Tomàs Cusiné Llebre 2022 Costers del Segre DO
Inhoud en presentatie gaan hier hand-in hand. Daarnaast is Tomàs Cusiné ook nog een meesterlijk wijnmaker met een goede reputatie in Spanje. Excentriek maar altijd vooruitstrevend en met oog voor kwaliteit.
WIJNMAKER
Tomàs Cusiné
BODEM
Steenrijke en kalkrijke kleibodem. Zacht glooiende hellingen op de uitlopers van de bescherming biedende, Spaanse Pyreneeën. Oriëntatie zuid en zuidoost. Conversie naar biologische werkwijze zonder certificering. Positieve invloeden op het klimaat door de Tra Montana en de Middellandse zee.
VINIFICATIE
Handmatige oogst, zorgvuldige, klassieke vinificatie: na het kneuzen en ontstelen van de druiven een gecontroleerde gisting op roestvrij staal met temperatuursbeheersing. Appelmelkzurengisting op eikenhout met het oproeren van de fijne gistsporen. Drie maanden rijping op Frans eikenhout.
DRUIVEN
Ull de Llebre (Tempranillo Syrah, Cabernet-Sauvignon, Merlot en Samsó.
KLEUR
Paarsrood met een fractie mahonie-verkleuring.
NEUS
Onmiskenbaar Spaans en voor de doorgewinterde 'fan' ook onmiskenbaar Cusiné. Goed verweven houtinvloed, knap gewaakt voor overdaad. Iets meer 'donkere' tonen deze jaargang: houtteer, espresso en pure chocolade; al is het goed te vermelden dat die kenmerken wat meer naar de achtergrond verdwijnen onder invloed van zuurstof. Er wordt ruim baan gemaakt voor gedroogd fruit, eucalyptus, tabak en een fractie witte peper.
SMAAK
Weer die optimale verleiding die deze wijn al jarenlang kenmerkt. Structuur en concentratie gaan hier heel goed samen met een haast sensueel karakter. Iets rulle, haast 'krakende' tannines die er aan bij dragen dat de wijn als serieus wordt ervaren. Zonder meer een evenwichtig glas: de zuren-fruit-tannine-balans is voorbeeldig. De ingeslagen weg naar een lager alcoholgehalte wordt voortgezet: 13,5% (voorheen niet zelden 14,5%). Het komt de drinkbaarheid logischerwijs ten goede.
CULINAIR
Heerlijke eetwijn (lunch, diner) die ook buiten de maaltijd optimaal genoten kan worden. Te serveren bij het beste gevogelte (mais-kip, parelhoen, patrijs kalfsvlees, niertjes, lam . Op de huid gebakken vis, mediterrane rijstgerechten (paella) en een krachtige vissoep. (bouillabaisse).
LAND
Spanje
STREEK
Cataluña