Bodega Langa Pasion Calatayud DO 2020
Uitzonderlijk goede Garnacha van Bodega Langa en compleet op dit prijsniveau. In een proeverij met (vele malen duurdere) Ribera del Duero's zou dit zijn mannetje staan.
WIJNMAKER
Bodega Langa
BODEM
Gelegen op zo'n 700-800 meter hoogte, staat dit wijngebied bekend als "Los Yermos". De regio lijkt nog het beste op een groene oase in een bruine woestijn. De bodem is zeer droog en arm met veel kruiden, maar de wijnstokken (26-41 jaar oud) doen het hier uitstekend.
VINIFICATIE
Manuele oogst. Temperatuur gecontroleerde vergisting in inox vaten op 25°C met autochtone gisten. Nadien een malolactische fermentatie in eikenhouten vat. Opvoeding op Amerikaans eikenhouten vat gedurende 4 tot 6 maanden, en nadien een flesrijping van meer dan 6 maanden.
DRUIVEN
100% Garnacha.
KLEUR
Gulle, paarsrode kleur met enige transparantie. De houtrijping heeft in de kleur geen sporen nagelaten.
NEUS
Heel herkenbare "Langa-neus", het fruit wordt wat gemaskeerd door het eikenhout. Volop roostertonen en impressies van het merg uit een vers geopende vanillepeul. Ook vers gebrande moccaboontjes (dus een melange mét gesuikerde koffiebonen). Het fruit zoeken we met name in de hoek van de gedroogde vruchten als dadels en pruimendanten.
SMAAK
Degelijke en uiterst smaakintensieve aanzet. Fraaie concentratie en dito balans. Prachtige tanninestructuur -wat rul nog en daardoor tegenstand biedend- die fraai tegenspel krijgt van een kundig gedoseerde zuurgraad. Juist door dat laatste aspect wordt de wijn niet als zwaar ervaren. Het alcoholgehalte is fors (14,5% maar manifesteert zich niet als zodanig. Niet verwonderlijk dat dit een grote schare liefhebbers kent.
CULINAIR
Zeer degelijke, Mediterrane dinerwijn met een brede inzetbaarheid. Gerechten met een zekere smaakconcentratie en \"power\" verdienen de voorkeur. Argentijnse entrecôte van topniveau, lamskoteletjes van de grill of een cote-de-boeuf van de bbq.
LAND
Spanje