iLatium Morini Amarone della Valpolicella DOC 2018
"Amarone, een echte liefhebber gunt zich dit zelf. Weggeven als kado? Echt niet! Nou....alleen als we hem samen opdrinken!"Het unieke vinificatieproces leidt tot een meer dan bijzonder resultaat. Grootse wijn die met de juiste culinaire begeleiding volledig tot zijn recht zal komen.
Naast de roeping van meditatiewijn biedt deze Amarone della Valpolicella spectaculaire, culinaire mogelijkheden. In port gebraiseerde, gekonfijte kalfswang. Gekonfijte en gelakte eend met vijgen. Dé rode wijn om te serveren bij pure chocolade van topkwaliteit - spontaan komt men hier niet zo gemakkelijk op maar de ontdekking van de combinatie van geschikte rode wijn met chocolade is meer dan de moeite waard.
Bodem
Wijngaarden gelegen Tregnago, Grezzana, Illasi en Mezzane. Hoge plantdichtheid: 8000 stokken per hectare. Gemiddelde opbrengst bedraagt 30 hectoliter per hectare.
Vinificatie
Handmatige oogst in de eerste helft van oktober, uiterst strenge selectie op optimale rijpheid. Daarna worden de druiven verdeeld over houten kratten van 5 a 6 kilo en drogen de druiven gedurende een periode van 100-120 dagen in tot 'krenten'. Aan het begin van het nieuwe jaar worden de druiven ontsteeld en gekneusd, daarna een koude inweking en vervolgens de vergisting in temperatuurgecontroleerde cuves (tussen 18-25 C.). Tenslotte een rijping gedurende 30 maanden op eiken vaten van 350 liter.
Druiven
70% Corvina Corvinone, 20% Rondinella en 10% Oseleta en Croatina.
Kleur
Machtige en krachtige kleur: opaak, de kleur van de zwarte spiegel. Geen transparantie.
Neus
In eerste instantie vrijwel volledig gesloten neus; decanteren ter beluchting is eenvoudigweg verplicht. Dan opent de wijn zich vrijwel direct: concentratie en generositeit. Zwarte vruchten: compote van dadels, pruimenlikeur en krenten. Ook chocolade, kaneel gecarameliseerde koffiebonen. Het is veel en machtig, maar gezien de jeugd en vinificatiemethode is dat niet verwonderlijk.
Smaak
Direct na binnenkomst wordt de mond volledig in beslag genomen door de wijn. Wijnen met een dergelijke concentratie en kracht zijn niet makkelijk te vinden en zuren zijn haast niet als zodanig waarneembaar. Toch is het niet uitsluitend opulentie dat de klok slaat: de tannines zijn volmaakt verpakt en nergens hard of in dominante vorm aanwezig. Een compliment voor de wijnmakers wat betreft het alcoholgehalte: 16% is niet mis, maar het is niet direct waar te nemen. Weelde is hier de juiste term.
Culinair
Naast de roeping van meditatiewijn biedt deze Amarone della Valpolicella spectaculaire culinaire mogelijkheden. In port gebraiseerde, gekonfijte kalfswang. Gekonfijte en gelakte eend met vijgen. Dé rode wijn om te serveren bij pure chocolade van topkwaliteit - spontaan komt men hier niet zo gemakkelijk op maar de ontdekking van de combinatie van geschikte rode wijn met grote chocolade is meer dan de moeite waard.
Land
Italië
Streek
Veneto