Cantina di Custoza 2020 Corvina Garda DOC, Val dei Molini
Cantina di Custoza Corvina Garda is een wijn uit de regio rond het Gardameer in Italië, specifiek geproduceerd door de Cantina di Custoza, een coöperatieve wijnmakerij die zich richt op de productie van kwaliteitswijnen. Liefhebbers van Ripasso en Amarone zullen deze Corvina Garda van Cantina di Custoza wel omarmen want een echte look-a-like en voordelig geprijsd! Lang niet verkeerd als doordeweeks alternatief. Ook leuk als kado, mede door de vormgeving van het etiket!
BODEM
De wijngaarden liggen in Custoza, Salionze, even ten zuiden van het Gardameer. De wijngaarden liggen in een zone die uitgesneden is door een gletsjer of ijskap (Morene) en de bodemsamenstelling bestaat uit een dikke laag klei met veel kalksporen.
VINIFICATIE
Na de oogst volgt de vergisting op temperatuurgecontroleerde RVS-cuves. Gedeeltelijke malolactische vergisting. Daarna een rijping van 5 maanden op cuves, vervolgens nog 1 maand op fles voordat de wijnen op de markt worden gebracht.
DRUIVEN
100% Corvina. De Corvina-druif is een inheemse variëteit die vooral bekend is in de regio Veneto en wordt vaak gebruikt in de productie van Valpolicella en Amarone.
KLEUR
Prachtig vitale kleur: purperpaars met een forse mate van transparantie.
NEUS
Een vrolijk stemmende neus barstensvol rode vruchten. Met name gestoofde, confiture-achtige (bos)-aardbeitjes en rijpe frambozen. Een heel plezierige aankondiging van een vederlichte en onschuldige rode mooi-weer-wijn. Heerlijk verkwikkend en uitnodigend op een warme dag.
SMAAK
Uiterst sappige aanzet met een prominente positie voor rood zomerfruit. Forse zuurgraad, maar dat past bij het type wijn en benadrukt de lichtvoetigheid. Van een tanninestructuur is hier geen sprake; de wijn moet het hebben van de sappigheid en de rinse zuren. Het geringe alcoholpercentage (12,5%) past perfect bij een dergelijke wijn. In één woord: heerlijk! Uitgelezen wijn om gekoeld te schenken.
CULINAIR
Voortreffelijke, breed inzetbare lunch- en dinerwijn. Gekoeld op een warme dag. Vrijwel alle hoofdgerechten (wit- en rood vlees): konijn, orgaanvlees, kalf en kip. Maar ook op de huid gebakken, harde vis. Pasta’s met paddenstoelen.