iLatium Morini Valpolicella DOC 2020
De Valpolicella kenmerkt zich door de zeldzame combinatie van kracht, elegantie en verteerbaarheid. Een heerlijk glas! Zeker in de lente en zomer wanneer je een glas rode wijn ook wel (licht) gekoeld wilt drinken. Deze Valpolicella leent zich daar uitstekend voor. Zet je gasbbq, Kamado-egg of Weber maar vast aan!
WIJNMAKER
Ilatium Morini
BODEM
Wijngaarden gelegen in Tregnago, Grezzana, Illasi en Mezzane. 8000 stokken per hectare, opbrengst per ha: +/- 50 hl.
VINIFICATIE
De oogst vindt plaats in de laatste week van september en de eerste week van oktober. Gedurende de vergisting, in inox-cuves, wordt de hoed met enige regelmaat ondergedompeld om zo extra extractie te verkrijgen.
DRUIVEN
70% verdeeld over Corvina en Corvinone, 20% Rondinella, 10% Croatina en andere
KLEUR
Vitale kleur! Paars met een robijnrode gloed.
NEUS
Typisch Italiaanse neus met kersen, gestoofde aardbeitjes en vers gekneusd laurierblad, maar ook duidelijk grafiet / ceder (als een net geslepen potlood). Heerlijke opwekkende neus, zeer uitnodigend.
SMAAK
Buitengewoon sappige aanzet, heel plezierig. Goede rinse zuren die fungeren als een tegenhanger van het rijpe rode fruit. Geen overdaad aan rode vruchten zo, wel, zoals de Engelsen dat zo fraai uitdrukken, 'fruit driven'. Krokante tanninestructuur, een fractie drogend, maar door de genereuze sappigheid mag dat geen naam hebben. Voorbeeldige balans en dankzij een relatief bescheiden alcohoholgehalte (13%) op geen enkele manier zwaarlijvig.
CULINAIR
Fijne, smaakvolle en goed verteerbare eetwijn (lunch, diner- en buitenmaaltijd). Gevogelte, sappig kalfsvlees, orgaanvlees, gerechten met wilde paddestoelen, maar ook hartige visbereidingen (op de huid gebakken, van de rooster of in uit de oven).
LAND
Italië
STREEK
Veneto