Weingut Ziniel, Grüner Veltliner, Burgenland, 2022
In het oosten van Oostenrijk, op een steenworp van de Hongaarse grens, ligt Weingut Ziniel. Deze Grüner Veltliner is niet alleen bij asperges een topper. Critici roepen dat op die locatie eigenlijk geen Grüner Veltliners gemaakt kunnen worden. De jonge, innovatieve Andreas Ziniel, begin 30, bewijst het tegendeel. Sinds we deze wijn in ons assortiment hebben (vanaf 2018) is deze wijn uiterst populair gebleken. Ook hier kunnen we hem van harte aanbevelen bij asperges, maar er zijn gelukkig meer redenen!
WIJNMAKER
Weingut Ziniel
BODEM
De bodem bestaat uit een combinatie van zand en leem. De stokken hebben een respectabele leeftijd van 30 jaar. Het resultaat is een wijn met meer diepgang en concentratie.
VINIFICATIE
Na de handmatige oogst worden de druiven ontsteeld en zacht geperst. Dan volgt de vergisting op temperatuurgecontroleerde cuves (15 tot 17 graden C.).
DRUIVEN
100% Grüner Veltliner.
KLEUR
Extreem bleek, bijna kleurloos, met een witgouden glans.
NEUS
Discrete, zuivere druivenexpressie met gevarieerde florale tonen, fractie mint en venkel, bloesemgeuren. Opwekkend en uitnodigend.
SMAAK
Eerste mondcontact en impressie: verkwikkend en dorstlessend als koel bronwater met spannende smaakcontrasten en een tastbare mineraliteit. Weinig alcohol, smaakvolle zuren, nauwelijks restsuiker. Dat is dus heerlijk verteerbaar en dorstlessend materiaal. Koel zonder kaalheid, strak maar niet streng. Goede smaakvoortzetting tijdens het verblijf in de mond en na het afscheid. Mondschonend en de verleidelijke doordrinkbaarheid gaat gepaard met ruim voldoende spanning.
CULINAIR
Onbeperkt inzetbare eet-, terras en aperitiefwijn en zeker bij mooi warm weer is dit dé wijn. Serveren bij rijke, knapperige salades, fantasievolle pasta's, snoekbaars, zacht gerookte vis (forel, paling gedroogde ham en zachte korstkazen. Nog beter: Asperges!