Inama Piu Carmenere 2022 Veneto IGT
Officieel geen mono-cépage maar met een beetje Merlot, wat van jaar tot jaar aangepast kan worden. Mooi alternatief voor een Valpolicella aldus de makers bij Inama....
WIJNMAKER
Inama
BODEM
De grote wijn- en gastronomie journalist Luigi Veronelli beschouwde Colli Berici als een van de beste gebieden voor de Bordelaise-variëteiten, naast het Bolgheri-gebied. Dé bodem dus voor zowel Carménère en Merlot. De stokken zijn ruim 50 jaar oud en groeien in pergola-vorm.
VINIFICATIE
12 maanden in gebruikte barriques. Het betreft hier biologische wijnbouw.
DRUIVEN
85% Carménère en 15% Merlot.
KLEUR
Krachtig en licht geëvolueerd mat robijnrood (schakering mahonie).
NEUS
Verleidelijke en zwoele (zwarte) vruchten-expressie: confituur van bramen en pruimen. Verder dadels en zoethout. Een heerlijke vruchten-weelde met rokerige, houtteer-tonen, subtiel omlijst.
SMAAK
Sappige en zeer verleidelijke materie die gemakkelijk de smaakpapillen inneemt en dan toch veel meer contrasten en reliëf toont dan in eerste instantie aangekondigd. Zachte wijnzuren die een prachtige frisheid verschaffen. Perfect versmolten tannines en toch is er sprake van veel leven in de finale. Deze met name in Chili zo succesrijke druif komt uit de handen van Inama op een heel eigen wijze goed tot uitdrukking. De wijn van deze oorspronkelijk uit Bordeaux afkomstige druif krijgt hier een verrukkelijk Rhône -karakter en het krokante van de heel goede Bandol.
CULINAIR
Kalfs- en lamsvlees, orgaanvlees en op de huid gebakken vis.
LAND
Italië
STREEK
Veneto