Trésor de la Lagune, Picpoul de Pinet AOC 2024
Trésor de la Lagune is een witte wijn uit de Picpoul de Pinet AOC, een gerenommeerde appellatie in de Languedoc, Zuid-Frankrijk. Deze wijn wordt gemaakt van de druif Piquepoul Blanc, bekend om zijn frisse zuren en maritieme mineraliteit.
Bodem
De wijngaarden liggen langs de Middellandse Zeekust, in de buurt van de lagune van Thau, beroemd om zijn oesterkwekerijen. Het klimaat is mediterraan , met veel zon en een verkoelende zeebries, wat zorgt voor frisse, levendige wijnen. De bodems bestaan uit kalksteen en klei, wat bijdraagt aan de mineraliteit en structuur van de wijn.
Druiven
100% Picpoul/Piquepoul Blanc. Het is een eeuwenoude druivensoort, perfect aangepast aan het warme klimaat van Zuid-Frankrijk. De naam betekent "lippenprikkelaar" vanwege de hoge natuurlijke zuurgraad, die de wijn zijn frisse en levendige karakter geeft.
Vinificatie
De druiven worden ’s nachts geoogst om de frisheid te behouden. De fermentatie vindt plaats in RVS - tanks om de fruitige en minerale kenmerken te bewaren. De wijn rijpt kort op de fijne lies voor extra rondheid en complexiteit.
Kleur
Fraaie bleke kleur; een schakering groen onderscheidt 'm van bronwater.
Neus
Opvallend zuivere, echt ingetogen neus. De vergisting op RVS heeft daar zeker aan bijgedragen, maar de druif Picpoul is van nature ook geen al te uitbundig type. Citrus (limoen!), gelei van groene appel en een heel voorzichtige zilte toets. Dat laatste is niet zo verwonderlijk: de stokken staan letterlijk op steenworp afstand van zout water.
Smaak
Strakke aanzet met een knisperend fris en schoon mondgevoel. Beperkte zuurgraad, maar toch een verkwikkend effect. Heerlijk zuiver en boordevol sap. Ondanks een vrij ingetogen en bescheiden karakter, weet de wijn wel degelijk te overtuigen. Een zekere smaakkracht en concentratie kunnen we 'm ook echt niet ontzeggen. En de lengte bewijst dat; die is niet mis! Het alcoholgehalte past bij een wijn uit het Franse zuiden: 13,5%. Niet gering, maar het wordt fraai geabsorbeerd door de wijn.
Culinair
Een van de best denkbare aperitieven en echt ideaal als terraswijn. Dé wijn bij oesters, mosselen en andere schaal- en schelpdieren. Ook huisgemaakte brandade en rijk gevulde salades van of met gerookte vis (forel, zalm, paling) en daarnaast perfect bij avocado’s.
Land
Frankrijk
Streek
Languedoc-Roussillon