Coral Wine Chateau Rouselle Tradition AOP Côtes de Bourg 2019
Coral Wine Chateau Rouselle ofwel "Koraal-wijn, zeewijn en Onderwaterwijn", een unieke Franse wijn die in de Adriatische zee 6 tot 8 maanden gerijpt heeft.
Coral Wine, ideaal als kado voor Moederdag, Vaderdag, Sinterklaas of Kerst. Maar ook voor een jubileum, verjaardag, promotie of wat dan ook!
Het Coral Wine project in de Adriatische Zee is de eerste en enige onderwater-wijnkelder gespecialiseerd in het rijpen van wijnen onder water. Maar niet alleen de wijn wordt anders, ook het uiterlijk van de flessen. Door de afzetting van koraal op de fles krijg je iets unieks. Heerlijk om te drinken en origineel om cadeau te geven!
Een onderwater-wijn-makerij als testproject
Het begon allemaal toen Marko Dusevic geen wijn mee naar huis wilde nemen. Hij liet de wijn in de zee zinken. Marko vergat de wijn en kwam de flessen tegen tijdens een duik naar mosselen. Hij ontdekte de met koraal bedekte schoonheid van de fles. Het duurde echter nog eens 10 jaar om het verouderingsproces te verfijnen. Het project is gestart in 2013 om wijn te verfijnen voor de kust van het eiland Pag in Kroatië. In samenwerking met verschillende producenten uit meerdere landen in Europa werden er in 2020 al 10.000 flessen gerijpt in zee.
Duurzaam en milieuvriendelijk
De wijnen worden in speciale kooien vastgezet en vervolgens op een diepte tussen de 25 en 45 meter op de zeebodem gelegd. Omdat het een kustboerderij is waar mosselen en oesters worden gekweekt, wordt de kwaliteit van het zeewater op de locatie van Coral Wine wekelijks gecontroleerd door de Kroatische regering, waardoor een veilige omgeving, duurzame oogst en milieuvriendelijke productie worden gegarandeerd.
Unieke fles als kunstvorm
De zeestroming, de druk en de temperatuur onder water komen allemaal ten goede aan het rijpingsproces. De kleine koralen, algen en andere zeeorganismen blijven aan de flessen kleven, waardoor elke fles een unieke kunstvorm wordt. De wijnen rijpen in deze omstandigheden gedurende 250 tot 700 dagen, afhankelijk van het soort wijn en de kenmerken die men voor elke wijn wil bereiken. De onderwateromstandigheden voor wijnrijping in de zee verzachten de tannines en de zuren, terwijl het authentieke aromatische profiel van elke wijn behouden blijft. Coral Wine zijn niet alleen extreem "good looking", maar zijn ook heerlijk van smaak. Ideaal als kerst- en relatiegeschenk, om een vriend cadeau te doen of gewoon voor jezelf!
WIJNMAKER
Chateau Rouselle / Coral Wine
Chateau Rouselle ligt in de Bordeaux-streek, in Saint-Ciers-de-Canesse, niet ver van Blaye. Op dit moment zijn ze in conversie naar biologisch. Dit proces kun je niet van de ene op de andere dag veranderen, vandaar "in conversie". Naast een wijngoed is dit Chateau ook een Chambres d’hôtes in een prachtige streek.
VINIFICATIE
In Frankrijk rijpt deze wijn eerst 18 maanden op deels nieuwe en deels 1 jaar oude eiken vaten. De flessen rijpen 6 tot 8 maanden in deze atypische omgeving van de Adriatische zee. De druk en de zeestromingen brengen meer rondheid in onze Château Rousselle Tradition en bieden een ander profiel aan de wijn met rondere aroma's en een donkerdere kleur.
BODEM
Aan de rechterover van de Gironde gelegen nabij Blaye, echter vallend onder de Côtes de Bourg appelatie. Hellingen van kalksteen bedekt met 30 cm tot 1 meter van bruine klei.
DRUIVEN
Merlot, Cabernet Sauvignon en Malbec van gemiddeld 60 jaar oude stokken.
NEUS
Tip: Ruim van te voren de fles op kamertemperatuur (18 graden) laten ademen. Fruitige neus.
SMAAK
Mooie balans met rijke ronde houttonen en ronde tannines, zwart fruit. De Malbec geeft haar typische florale hints. Lange afdronk.
CULINAIR
(Kalfs-)Vleesgerechten maar zeker ook verfijnd wild of bij verfijnde en sterk smakende kaas.
LAND
Frankrijk / Kroatië (rijping in zee)
STREEK
Bordeaux, Côtes de Bourg