Bodega Pateiro, el Patito Feo 2022, TreIxadura Ribeiro DO
‘El Patito Feo’, ofwel het lelijke eendje. Ook James Suckling is enthousiast over Bodega Pateiro, getuige de hoge score die hij de wijn recent gaf: 91 uit 100 punten! (2018) Suckling: "A white with a sliced lemon, dried peach and some pineapple. It's medium -to full- bodied, crisp and delicious with some flinty undertones."
WIJNMAKER
Bodega Pateiro
BODEM
Wijngaarden gelegen in de Avia Vallei. Treixadura-stokken van 15 jaar oud. Bodem bestaat uit graniet met een toplaag van zand en leem.
VINIFICATIE
Handmatige oogst. Vergisting op RVS cuves op een temperstuur van 16 - 18 °C. Deels rijping 'sir lie' op vaten van 300 liter.
DRUIVEN
100% Treixadura
KLEUR
Vrijwel kleurloos. Een zilvergrijze schakering onderscheidt 'm van bronwater.
NEUS
Net als eerdere jaargangen geeft de wijn zich niet direct bloot. Dat zien we vaker overigens bij wijnen met langdurig gistsporencontact. Enig geduld is hier een vereiste (indien u daar niet over beschikt: karafferen!) Het houtgebruik is hier kundig toegepast, want het effect van de rijping op barriques draagt de wijn als het ware in plaats van dat het een 'dekentje' over de wijn vormt. Naarmate de tijd verstrijkt wordt de wijn aromatischer. De bodeminvloed wordt groter en wit fruit (bessen, Poire Williams) komt naar de voorgrond. Ook de geur van de ongekookte koppen van witte asperges. Bewonderenswaardig eigen karakter.
SMAAK
Ongekend zuivere entree en nu iets meer ruimte voor het hout. Volop mineraliteit (natte stenen! een breed uitwaaierend smakenpalet. Spanning en verleiding bewegen de wijn richting de eindeloos lange finale.
CULINAIR
Groot culinair potentieel, dus aanbevolen als dinerwijn: lauwwarme, spetterverse kreeft, wilde tarbot tussen huid en graat gegaard, tartaar van Noordzee-zalm of mediterrane tonijn. Maar ook een nieuwe haring, vers van het mes, is smullen gegarandeerd.
LAND
Spanje
STREEK
Galicia
Rewards:
James Suckling: 91 /100