Clos de l'Abbe Dubois, Viognier 2023, Ardeche IGP
Clos de l'Abbé Dubois is een wijnproducent in het Rhône-gebied van Frankrijk, specifiek in de appellatie Saint-Péray. Dit is een relatief kleine maar kwalitatief hoogstaande wijnregio in de noordelijke Rhône-vallei, bekend om zijn stille en mousserende witte wijnen.
Clos de l'Abbe Dubois, misschien een verbazingwekkend etiket, maar met een leuk verhaal. Het betreft een monnik, Abbé Dubois, die zo'n 200 jaar geleden op het domein woonde nadat hij de wijde wereld ingetrokken was om het geloof te verkondigen. Hij hield wel van een glaasje....Maar wat in de fles zit is echter heerlijk!
WIJNMAKER
Clos de l'Abbe Dubois
BODEM
Hoger gelegen plateau met graniet en klei-kalkhoudende bodem, zeer rijk aan stenen. De wijngaard ligt op een hoogte van 350 m. Rauw, soms wat guur Ardèche-klimaat met een droge, warme zomer. De wijngaarden worden volgens het systeem van de weloverwogen aanpak (lutte raisonnée) bewerkt en het onkruid wordt niet chemisch maar mechanisch verwijderd.
VINIFICATIE
Mechanische oogst, directe persing en een statische klaring van de most (débourbage) door spontane sedimentatie (uitzakken van het troebeling veroorzakende materiaal). Gisting op een lage en gecontroleerde temperatuur (15-20 graden C.) met gebruikmaking van de natuurlijke gist van de druif. De appelmelkzurengisting wordt geblokkeerd en de wijn rijpt op roestvrij staal in contact met de fijne gistsporen.
DRUIVEN
100% Viognier
KLEUR
Fraai bleekgeel met een zilveren schakering.
NEUS
Buitengewoon goed herkenbare geur voor deze druif; echt model! Super aromatisch: volop steenfruit (abrikoos, wijngaardperzik lentebloesem en peer in een optimaal rijp stadium. Van een te overdadig parfum is (gelukkig) geen sprake.
SMAAK
Compleet mondvullende aanzet, maar zwaar of log is het geenszins. Voor de druif zo herkenbare geringe zuurgraad en daardoor wordt het royale karakter nog eens bevestigd. Fractie bitters, de roze pompelmoes, in de finale. Het alcoholpercentage is keurig in toom gehouden (13,5%) en dat is geen sinecure in de hete Zuidelijke Rhône. Grootse lengte.
CULINAIR
Eet-/dinerwijn met karakter en een rijk potentieel om de gewaagd pikante en gevarieerde gerechten uit de exotische keukens te begeleiden. Dankzij de verkwikkende frisheid is er heel veel mogelijk: van asperges tot geroosterde kreeft en alle rauwe melk kazen met een zachte korst.
LAND
Frankrijk