Clos de l'Abbe Dubois, Viognier 2024, Ardeche IGP
Clos de l'Abbé Dubois is een wijnproducent in het Rhône-gebied van Frankrijk, specifiek in de appellatie Saint-Péray. Dit is een relatief kleine maar kwalitatief hoogstaande wijnregio in de noordelijke Rhône-vallei, bekend om zijn stille en mousserende witte wijnen.
WIJNMAKER
Clos de l'Abbe Dubois
BODEM
Hoger gelegen plateau met graniet en klei-kalkhoudende bodem, zeer rijk aan stenen. De wijngaard ligt op een hoogte van 350 m. Rauw, soms wat guur Ardèche-klimaat met een droge, warme zomer. De wijngaarden worden volgens het systeem van de weloverwogen aanpak (lutte raisonnée) bewerkt en het onkruid wordt niet chemisch maar mechanisch verwijderd.
VINIFICATIE
Mechanische oogst, directe persing en een statische klaring van de most (débourbage) door spontane sedimentatie (uitzakken van het troebeling veroorzakende materiaal). Gisting op een lage en gecontroleerde temperatuur (15-20 graden C.) met gebruikmaking van de natuurlijke gist van de druif. De appelmelkzurengisting wordt geblokkeerd en de wijn rijpt op roestvrij staal in contact met de fijne gistsporen.
DRUIVEN
100% Viognier
KLEUR
Fraai bleekgeel met een zilveren schakering.
NEUS
De familie Dumarcher - de wijnmaker achter deze wijn - is uiterst bescheiden, deze wijn is eerder het tegenovergestelde: uitbundig en direct overtuigend. Wat een (steen)vruchtenweelde stijgt er uit het glas op zeg: wilde perzik, zowel witte - als gele nectarine en verse abrikoos. Daarnaast die voor de Viognier-druif zo kenmerkende bloemigheid (geen zorgen, het is zeker niet té geparfumeerd).
SMAAK
Rijpe en heerlijk vullende aanzet. Geringe zuurgraad, maar voor logheid is knap gewaakt. Fascinerend bittertje in de finale en dat zorgt voor spanning én het verlangen naar serieus culinair tegenspel. Lange, breed uitwaaierende finale met een deugdelijke smaakvoortzetting en –ontwikkeling. Wijnmakers in het noordelijker gelegen Condrieu (een echte cult-appellation!) zouden zich hier niet voor hoeven te schamen. Reken in dat geval op tenminste € 40,- per fles. Heus, deze Viognier kan er mee wedijveren.
CULINAIR
Karaktervolle dinerwijn op een bespottelijk laag prijsniveau. Schenk 'm bij uiteenlopende gerechten. Van het simpelste voorgerecht: 'een eitje mayo' (in het Frans klinkt dat gerecht beter: 'oeufs mayonnaise') tot kreeft, gegrilde octopus en zelfs bij kazen als taleggio en Saint-Nectaire.
LAND
Frankrijk