Xavier Clua El Solà d'en Pol Terra Alta 2023 DO
Xavier Clua, een echte levendige, spannende dorstlesser uit Spanje (Catalinië) maar zeker niet alleen voor de warme dagen in het jaar. Ideale borrelwijn met tapas, of andere lekkernijen.
WIJNMAKER
Xavier Clua
BODEM
Wijngaarden gelegen in Castellets en Cova (Tarragona)
VINIFICATIE
Na de pluk in de eerste twee weken van september worden de druiven direct geperst. Aansluitend de vergisting op temperatuur-gecontroleerde cuves (16-18 graden C.). Tenslotte een rijping van drie maanden op RVS cuves alvorens de wijn wordt gebotteld.
DRUIVEN
90% Garnatxa Blanca en 10% Viognier
KLEUR
Zachtgeel met een frisse zweem.
NEUS
De Garnatxa Blanc (of Grenache Blanc) is van nature geen al te uitbundig druivenras, toch heeft Xavier Clua er een behoorlijk expressieve wijn van weten te maken. Toegegeven: de toevoeging van de aromatische druif Viognier draagt er ook aan bij. Tonen van steenfruit (perzik, verse abrikoos) en peer in een optimaal rijp stadium. Voorts wat lentebloesem en zuivel (creme fraiche).
SMAAK
Dit maakt direct bij de eerste slok indruk: wat een indrukwekkend breed smaakoppervlak in de mond! Zacht als de huid van een perzik, geringe zuren die de breedte nog eens benadrukken en in de finale een meer dan fraaie licht bittere toets. Fractie zilt in de finale. Hoogst onderscheidende wijn met een dorstlessend karakter én een fors gastronomisch potentieel.
CULINAIR
Deze zomerse dorstlesser heeft niet veel nodig… met een paar tapas of simpele borrelhappen is het feest al snel compleet!
LAND
Spanje
STREEK
Cataluña