Inama Vulcaia Sauvignon Blanc 2021, Veneto IGT
Gestolde lava, vandaar de naam. Maar qua wijn een ingetogen maar krachtige Sauvignon Blanc gemaakt door Inama.
WIJNMAKER
Inama
BODEM
De naam van de wijn verklapt een heleboel: de bodem bestaat uit vulkanisch gesteente (gestolde basaltische lava). Perceel gelegen op 150 meter boven zeeniveau; gesitueerd op het zuidwesten. 4500 stokken per ha.
VINIFICATIE
Na de oogsten worden de trossen ontsteeld. Schilinweking gedurende 3 uur alvorens de druiven worden geperst. Vergisting op RVS cuves, gevolgd door de malolactische vergisting. Voor botteling worden de wijn niet geklaard nog gefilterd.
DRUIVEN
100% Sauvignon Blanc
KLEUR
Frisse, groene kleur met een zilvergrijze gloed.
NEUS
Duidelijk herkenbare, maar toch vrij ingetogen neus voor een Sauvignon Blanc. Niet direct het 'groene' karakter wat bijvoorbeeld in een Loire-Sauvignon zo opvalt. Dit komt milder over. Eerder tonen van rijpe meloen, dan van Granny Smith en eerder gekonfijte citruszest, dan het sap van een citroen. Ook aspergenat en gelei van kruisbessen.
SMAAK
Ranke, frisse aanzet. Ook nu is 'mild' het juiste woord. Terwijl de wijn wel degelijk over een forse smaakkracht beschikt. Goede, maar fraai verpakte zuren. behoorlijk rokerig / mineraal, de vulkanische bodem wordt heel duidelijk weerspiegeld in de wijn. Sterker nog: we kennen niet veel wijnen met zó'n sterke bodeminvloed! De lengte is zeldzaam lang; kom daar maar eens om bij een Loire-Sauvignon op dit prijsniveau...
CULINAIR
De zeldzame kracht van deze wijn vraagt om bijzonder tegenspel aan tafel. Oysters Rockefeller bijvoorbeeld. Of een tartaar van zeebaars met een salsa verde.
LAND
Italië
STREEK
Veneto