Rippa Dorii Verdejo 2021
Rippa Dorii betekent gouden oever, de oever lang de Duero.
Bodem
De druiven zijn afkomstig uit eigen wijngaarden gelegen in Torreduero, Los Curas en Hornillos. Waar arme en grindachtige gronden de overhand hebben met aanzienlijke kalksteenontsluitingen opmiddelgrote en grote hoogte. Platforms van keien en bodems met steentapijten. Ook druiven vanoude wijngaarden met zeer lage opbrengsten, met leeftijden van meer dan zestig jaar en verschillende plantdichtheden worden meegenomen in de assemblage.
Vinificatie
De druiven worden ’s nachts geoogst; deels mechanisch en deels met de hand. Na een lange maceratie wordt een natuurlijke bezinking uitgevoerd om de start van de fermentatie te verzekeren zonder door een filter te gaan en om de most levend en zonder onzuiverheden te houden. Spontane fermentatie met rijping op de lie (dode gistcellen) en voor meer complexiteit wordt er 5% houtgerijpte Verdejo toegevoegd.
Druiven
Verdejo
Kleur
Bleek geelgroen.
Neus
Intens en verleidelijke neus, dit is Verdejo 2.0! Typisch grassig met geuren van bloemen, venkel,citroen en appels. Maar ook het frisse van pepermunt en het rijpe van abrikoos.
Smaak
Frisse, zachte aanzet. Mondvullend, maar buitengewoon sappig en elegant. Voldoende complex met een kleine bittertje. De zuren zijn fijn en absoluut niet scherp. Een behoorlijke en smakelijke afdronk die doet verlangen naar culinair tegenspel.
Culinair
Goed inzetbaar bij vis met een hoog en gezond vetgehalte: haring en tartaar van zalm bijvoorbeeld of salades (met geitenkaas maar ook bij een paella met zeevruchten, zacht gegaarde polderhoen, gekookte mosselen en langzaam gegaarde slakken.