Rippa Dorii Tinto, Tempranillo Ribera del Duero, 2022
De Rippa Dorii Tinto uit de Ribera del Duero is echt een lekker glas wijn om zo te drinken, maar ook heel goed inzetbaar bij rood vlees, runderstoof of zelfs wat stevigere bereidingen (gekruid) van gevogelte.
Vinificatie
Pre-fermentatie voor 3 dagen. Milde en langdurige fermentatie van meer dan 14 dagen, met temperaturen tussen 21ºC en 23ºC. Malolactische gisting tijdens de laatste fase van alcoholische gisting. Daarna 7 maanden rijping op nieuw hout, waarvan 40% Amerikaans eiken en 60% Frans eiken.
Bodem
Geselecteerde familiewijngaarden in het hart van de Ribera del Duero: het Cuenca del Riaza-gebied van Burgos. Wijngaarden ouder dan 15 jaar en met opbrengsten van minder dan 5.500 kilo per hectare.
Kleur
Donker, diep paars rood met een hoge kleurintensiteit.
Neus
Genereus, gul en aromatisch. Hele fijne expressie van de Tempranillo druif. Bosbessen, caramel, cederhout, muntdrop en donkere kersen. Licht rokerig van de houtrijping.
Smaak
Sappige en verleidelijke wijn met karakter. Niet te straf, maar wel voldoende body en structuur. De tannines laten zich zien, maar zijn plezierig en goed geïntegreerd met het sap. Voor een jonge Ribera zeer prettig. De geur van muntdrop komt ook sterk naar voren in de smaak. De zuren zijn mooi in balans door de houtrijping. De finale is plezierig lang en beklijvend.
Culinair
Echt een lekker glas wijn om zo te drinken, maar ook heel goed inzetbaar bij rood vlees, runderstoof of zelfs wat stevigere bereidingen (gekruid) van gevogelte.
Land
Spanje
Streek
Rueda