duurzaam / sustainable

Duurzaam / Verantwoord

Duurzame wijn verbouwen of verantwoord wijn verbouwen houdt in dat de wijnproducent uitputting van de grond voorkomt door minimaal gebruik van pesticiden en zuinig omgaat met water.

Bij het produceren van wijn wordt erg veel water gebruikt. Bijvoorbeeld voor het koelen tijdens de vergisting en voor het schoonmaken van de tanks en vaten. Door recycling van water van het gebruik van regenwater kan het watergebruik enorm gereduceerd worden.

Echter is dit een ruim begrip want dat kan iedereen wel zeggen. Een Europese of wereld-certificering op 'duurzaam produceren' is er (nog) niet. Wel hebben een aantal grote wijnregio's (dus regionaal), de Amerikaanse staat Californië en zelfs een land als Frankrijk wel al een voorschot genomen.

In Frankrijk wordt "Haute Valeur Environnementale"- certificering gebruikt. (HVE) Dit is verdeeld in 3 niveaus en richt zich op vier essentiële punten: biodiversiteit, pesticidengebruik, meststoffen en waterverbruik. De producent moet goedgekeurd zijn door een extern orgaan en mag dan HVE-sticker op de wijnen plakken. Californië heeft de Sustainable In Practice (SIP).

Kijk op onze site en selecteer duurzame wijnen in het selectiemodel!