Portugal
Portugal is in Europa het 7e wijnland. Vooral gegroeid sinds de toetreding tot de EU mede door een verbeterde wetgeving over wijn en de gebruikte wijnmaak-technieken. Echter, in Portugal wordt vooral vanaf de 14e eeuw wijn als exportproduct gebruikt en zeker vanaf de 18e eeuw importeren de Engelsen de bekende Port- en Madeirawijnen.
Portugal heeft via haar Ministerie van Landbouw 14 beschermde geografische regio's aangeduid. In deze regio is bepaald welke druivensrassen er gebruikt mogen worden, welke maximale opbrengst per hectare je mag hebben etc.
Classificatie van wijn van laag naar hoog:
Vinho de Mesa (Vinho de Portugal) is tafelwijn en het meest eenvoudig. Wijnen in deze groep kennen weinig eisen betreft kwaliteit. Er bestaat geen maximale opbrengst per hectare en ook de keuze van druivensoorten is vrij. Soms wordt er wel goede kwaliteitswijn als tafelwijn op de markt gebracht, maar daar kiezen die producenten bewust voor omdat zij niet aan bepaalde regels (willen) voldoen die gelden voor hoger geclassificeerde wijn.
Vinho Regional (VR of Indicação Geográfica Protegida (IGP) - Beschermde geografische aanduiding - BGA) Dit is wijn van het niveau landwijn, waarbij deze moet voldoen aan criteria zoals een minimum alcohol-percentage, maximale opbrengst per hectare enz. Dit verschilt per regio. Ook hier zijn er producenten die meer vrijheid willen en bijvoorbeeld de blend van verschillende druivenrassen zelf willen kiezen of andere rassen willen gebruiken, die onder de DOC niet zijn toegestaan.
IPR (Indicação de Proveniência Regulamentada - aanduiding van gereglementeerde herkomst). Dit is eigenlijk de wachtkamer (minimaal 5 jaar) voor wijnen die willen promoveren naar de DOC/DOP klasse. Geografisch gebonden wijnen met een eigen karakter
DOC/DOP (Denominação de Origem Controlada - gecontroleerde oorsprongsbenaming) Dit is de hoogste kwaliteitsaanduiding in Portugal. Er zijn 31 DOC's. Voor deze kwaliteitsgroep gelden strikte regels. De grenzen van deze DOC's zijn wettelijk vastgelegd. Ook de duur van lagering op fust is vastgelegd, evenals een organoleptische en analytische proef. Denominação de Origem Protegida (DOP) (beschermde oorsprongsbenaming) is de meer recente kwalificatie van producten, ingevoerd door de Europese Unie in 1992, ter bescherming tegen namaak.
Bron Wikipedia
Portugese wijn of Port proeven? Kijk op onze site en selecteer Portugal als wijnland