Inama Vigneti di Carbonara Soave DOC 2020
Absolute topwijn van Inama, deze Vigneti di Carbonara, voor een middenklasse prijs! Ideale 'compagnon' bij kreeft, oesters, risotto met witte truffel of zacht geroosterde, verse inktvis of een lekker stukje Gorgonzola.
Druiven
100% Garganega
Kleur
Opvallend licht gekleurd; zilvergrijs met een lichtgroene zweem.
Neus
De Garganega-druif is niet de meest uitbundige druif die staat aangeplant in Italië. Totdat je kennis maakt met de wijnen van Inama! Wijnmaker Matteo Inama maakt Garganega's in het kwadraat! Wow! Weelderige neus volop optimaal rijp wit fruit (bessen, peer, steenfruit), voorjaarsbloesem, een drupje bijenhoning waardoor de rijpheid nog eens wordt bevestigd en tenslotte een hele grote mate van bodem-expressie (natte rots!). En juist om dat laatste is het Matteo te doen; hij vinifieert niet voor niets per perceel.
Smaak
Compleet mondvullende aanzet, maar met een knap behoud van frisheid. Met de meesterhand gedoseerde zuren dragen bij aan de verteerbaarheid van deze wijn. Zoals alleen Rembrandt een molensteenkraag kan schilderen: op het bombastische af, maar met uitzonderlijk gedetailleerd kantwerk. Zo kan Inama de Garganega vinifiëren... Ja, het is machtig, maar nee, zeker niet over de top. Knappe verfijning! Het alcoholpercentage (12,5%) is het stille bewijs van de elegantie van de wijn. De finale is zonder einde, nog lang na het doorslikken (of uitspugen in het geval van uw proevend scribent) galmt de wijn na in de mond.
Bodem
Vigneti di Carbonare ligt in een afgelegen hoek en is een prachtige wijngaard, met oude pergola's, die de ochtendzon begroet en uitkijkt over een steile vallei. Vroeger oogstten boeren hier hout en turf om kolen te produceren. Dit perceel, gelegen halverwege de heuvel met zijn blootstelling aan het oosten, heeft een merkbaar ander microklimaat in vergelijking met Foscarino. De frisse lucht komt uit de Val d'Alpone en zijn Piccole Dolomiti. De natuurlijke balans van de planten en de aangrenzende beekjes vertelde ons dat er water naar beneden stroomt, een waardevolle bron voor het produceren van een grote witte wijn. Het basalt, dat de grond kenmerkt in het grootste deel van de Soave Classico, heeft hier een grote chromatische complexiteit, vervagend van zwart naar groen, rood en oranje. Het sterke karakter van de wijngaard komt tot uiting in de druiven.
Vinificatie
Korte schil-inweking, vervolgens koele fermentatie en stabilisering en rijping gedurende 12 maanden in roestvrij staal; vervolgens nog eens 6 maanden rijping op de fles.
Culinair
Uitgesproken gastronomische wijn: zacht geroosterde Oosterschelde-kreeft. Zeeuwse, platte 00000-oesters, risotto met witte truffel of zacht geroosterde, verse inktvis. Gorgonzola.
Land
Italië
Streek
Veneto