Xavier Clua Mas d´en Pol Barrica Terra Alta DO 2019
Een echte volbloed Catalaan! Deze wijn rijpt in het oude 'pakhuis' van Xavier Clua in het historische centrum van Vilalba dels Arcs in Catalonië.
Kleur
Diepe bordeauxrode kleur, enigszins beïnvloed door de houtrijping.
Neus
Krachtige expressie, niet zonder meer 'typisch Spaans'. Wel een forse houtpresentie, maar ook duidelijk animale tonen. Wat boers: stallucht en de vacht van een dampend paard. De reductieve Syrah is debet aan deze tonen, die mettertijd vervliegen. Dan komen er fors wat donkere vruchten aan de oppervlakte: bramen en zwarte kersen. Enige mate van de geur van leer blijft op de achtergrond aanwezig.
Smaak
Krachtige, vlezige aanzet, volledig in lijn met de neus. Ook hier die kenmerkende boerse toon. Geen allemansvriend, maar uiterst karaktervol. Strenge, maar zeker niet stugge tannines. Ferme zuren, weliswaar fraai verpakt in het rijpe geheel, maar wel degelijk aanwezig. Lange finale, echt een wijn die lang 'nagalmt' in de mond.
Bodem
Wijngaarden verspreid over de DO Terra Alta. De druiven voor deze 'Barrica' komen van percelen met een kalkrijke bodem in Mas d’en Pol, Pla Setena en Mas d’Àries. Wijngaarden liggen gemiddeld zo'n 450-500 meter boven zeeniveau. 15-30 jaar oude stokken.
Vinificatie
Inweking van de druiven gedurende 20-25 dagen. Aansluitend vergisting in RVS cuves. Tenslotte rijping op barriques van Frans eikenhout. Bijzonder detail: de wijn rijpt in het oude 'pakhuis' van Xavier Clua in het historische centrum van Vilalba dels Arcs, terwijl de vergisting in een hypermoderne winery even buiten de stad gebeurt.
Culinair
Dergelijk rood kan tegen een stootje, de gerechten mogen best krachtig zijn en een ruig randje is geen bezwaar. Denk aan cassoulet (een Frans gerecht weliswaar), chili con carne of een typisch Spaanse stoof van rundvlees, chorizo en kikkererwten of witte bonen.