Clos de l'Abbé Dubois, Côtes du Vivarais Syrah-Grenache 2021
Achter het 'opvallende' etiket van Clos de l'Abbé Dubois zit een historisch verhaal, het 'menneke' was de Franse pater Dubois die 200 jaar geleden het domein startte. Een eerbetoon.
WIJNMAKER
Clos de l'Abbé Dubois
BODEM
De bodem bestaat uit kalkrijke klei met een toplaag van keien en stenen. Al sinds jaar en dag worden de wijngaarden van Domaine du Belvezet behandeld volgens de zogenaamde lutte raisonnée. Een werkwijze die de biologische wijnbouw benadert en waarbij het aantal bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden wordt gereduceerd tot een absoluut minimum. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter.
VINIFICATIE
Klassieke vinificatie op betonnen cuves. De verschillende druivenrassen vergisten afzonderlijk van elkaar. Pas als de basiswijnen gereed zijn, worden de componenten geassembleerd.
DRUIVEN
Gelijke delen Syrah en Grenache
KLEUR
Ferme dieprode kleur met enige transparantie.
NEUS
Opvallend pure vruchtenexpressie gecombineerd met een grote mate van bodemreflectie. Met de neus in het glas wanen we ons in de Zuidelijke Rhône (kruidigheid, rijpe rode vruchten, Garrigues maar tegelijkertijd is de associatie met de Beaujolais daar. Het vuursteen-aroma dat we tegenkomen in de beste wijnen uit de Beaujolais, is ook hier present. Uitnodigend en puur.
SMAAK
Sappige, maar opvallend solide en goed gestructureerde aanzet. Meteen de confrontatie met die heerlijk krokante tannines die zijn omgeven door een forse hoeveelheid sap. Ook in de mond die kenmerkende frisse puurheid. Sap, zuren en tannines vormen in deze wijn een perfecte driehoeksverhouding.
CULINAIR
Een wijn met kameleontische eigenschappen: koel gedronken (12-14 graden) een perfecte disgenoot van gegrilde vis en smeuïge inktvis. Licht gekoeld (14-16 graden) sluit ie naadloos aan bij lamsvlees van de grill of een rijk gedecoreerde paella. Op kamertemperatuur (16-19 graden) is het dé wijn bij herfst- en winterse stoofgerechten.
LAND
Frankrijk
STREEK
Ardèche