land van herkomst Italië

Wijnland Italië

Na Frankrijk is Italië de grootste wijnproducent ter wereld en zeker ook één van de beste! de afgelopen decennia is de kwaliteit enorm omhoog gegaan en wedijveren ze zich zeker met Frankrijk en Spanje.

Italië is door zijn ligging en spreiding van noord naar zuid een heel divers wijnland. In het noorden een koeler bergachtig klimaat, zeker tegen de hellingen van de Alpen in Alto Adige, Val d'Aosta en Lago di Garda. In het warme en droge zuiden de wijngebieden in o.a. Puglia en op de eilanden Sardinië en Sicilië.

In het midden liggen de Internationaal vermaarde wijngaarden van Toscane waar de kostbare Super-Tuscans vandaan komen. Super Tuscans zijn volgens Decanter: " it’s used to describe some of Tuscany’s top red wines, such as TignanelloSassicaia and Ornellaia. They are high quality red and white wines, normally with a price to match, made from non-indigenous varieties or using blends not allowed under Tuscan appellation law".

De meest aangeplante druif is de Sangiovese, gevolgd door Trebbiano (in Frankrijk Ugni Blanc) en Montepulciano. Barbera en Pinot Grigio zijn qua naam heel bekend maar zeker niet het meest aangeplant.

Wijnclassificatie is in Italië ongeveer hetzelfde als in Frankrijk, van het hoogste niveau naar het laagste onderscheiden zij 4 soorten:

  • De hoogste eisen qua kwaliteit worden gesteld aan wijnen met de aanduiding DOCG, wat een acroniem is voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOCG is sinds 1992 wettelijk ingevoerd als wijnkwalificatie en wordt alleen toegekend aan individuele wijnbouwers of producenten. Voor DOCG is er een speciale verzegeling van de flessen.
  • De markering DOC staat sinds 1963 wettelijk voor Denominazione di origine controllata, en garandeert een bepaalde kwaliteit. De wijnen komen uit een begrensd gebied en voldoen aan vastgestelde productie-eisen.
  • Indicazione Geografica Tipica (IGT) de wijn komt uit een bepaald geografisch gebied en verder zijn er geen kwalificaties die een kwaliteitseis impliceren.
  • Verder kan Italiaanse wijn ook als vino da tavola (tafelwijn), dat zijn eenvoudige wijnen op basisniveau. (Bron Wikipedia, Wijnbouw in Italië)

Selecteer in het selectiemodel in onze webshop op Italië om ons aanbod van Italiaanse wijn te zien.

Wijngaarden van Tenuta Pfitscher in Alto Adige