culinaire begeleiding zeevruchten (mosselen, oesters, krab, kreeft, langouste)

Zeevruchten (mosselen, oesters, krab, kreeft, langouste)

Zeevruchten, dat zijn er een hele hoop. Het is daarom niet mogelijk alles te beschrijven. Globaal kunnen we wel aangeven wat de beste wijnen zijn bij bepaalde schaal- en schelpdieren.

Mosselen: Gekookte mosselen zijn vrijwel altijd lekker met witte wijn zoals Riesling, Chardonnay, Pinot Blanc, Melon en Sauvignon Blanc. Welke het best past is vooral afhankelijk van de bereidingswijze (saus en andere ingrediënten) Mosselen in een roomsaus combineren bijv beter met een Chardonnay die wat hout heeft. Bij mosselen gestoofd in wijn gebruik je altijd dezelfde wijn in de pan als op tafel. Een betere Muscadet is ook een mooie combinatie!

Kreeft is absoluut een luxeprodukt. Gek genoek is een luxe wijn ook altijd een succes om te serveren bij kreeft. Luxewijn als een mooie Chardonnay uit de Bourgogne zoals een Chablis, of een mooi glas Champagne.

Krab = Chablis. Okay, dit is misschien de veiligste combi maar wel altijd goed! Chablis heeft wat mineraals in smaak en aroma dat perfect past. Iets anders? Albariño is ook prachtig en ook Riesling.

Garnalen vragen, afhankelijk van de bereiding, om een lichtere, frisse wijn zoals een Verdejo, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Albariño of Riesling bij ziltige smaken. Of misschien een rosé. Wanneer gebakken en/of in combinatie met knoflook vraagt dat ook meer tegenspel van de wijn. Een mooie witte Bourgogne met wat houtrijping of gedrurfder, weer een rosé of zelfs een bubbel.