wijn Mousserend

Mousserend

Mousserende wijn of schuimwijn, ook wel bubbeltjeswijn genoemd, is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Bekend als wijn voor feesten en partijen, oud- en nieuw en als kadowijn. Maar het is ook een fantastische begeleider van de mooiste gerechten. En dat hoeft echt niet alleen met de duurste Champagne. Prosecco's, Cava's, Sekt, Cremants zijn vaak ook erg lekker en een stuk goedkoper.

Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rode wijn en rosé. 

Er is net als bij alle wijnen veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet. Een fles mousserende wijn is meestal afgedicht met een zogenoemde Champagnekurk

Gistingsmethodes (Bron Wikipedia)

Omdat de bakermat van mousserende wijn in Frankrijk ligt, wordt de manier waarop de wijn zijn bubbels krijgt in het Frans weergegeven.

  • Méthode traditionnelle. Voorheen, en buiten de regio Champagne, bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de "mousse" is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven zich lang bubbels in het glas vormen.
  • Méthode Charmat of méthode cuve close. De tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn.
  • Méthode de gazéification, voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. Er zullen zich vrij snel geen bubbels meer vormen als de wijn eenmaal in het glas staat.

Meer informatie over mousserende wijn is bijv op Wikipedia te vinden. Wil je eens een kijkje nemen in ons aanbod? Seelcteer in ons zoekmodel "mousserende wijn".