culinaire begeleiding desserts met chocolade

Dessert met Chocolade

Een nagerecht met chocola erin verwerkt, hmmmm, heerlijk! Maar stel, je hebt een wijnarrangement waar bij iedere gang een eigen wijn geschonken wordt. Welke wijn krijg je dan bij een dessert van of met veel chocolade?

Chocola heeft eigenschappen die wijn letterlijk overbluffen. Dus de wijn moet wan een bepaald kaliber zijn om er tegen opgewassen te zijn. In dit geval vaak met suiker, een ingrediënt dat ook in de chocolade zit.

Versterkte wijn

Versterkte wijnen hebben die suiker omdat extra alcohol toegevoegd is. Maar uiteindelijk kan men die ook weer laten verdampen dus het eindresultaat hoeft niet altijd zoet te zijn.

Zoete wijn

Zoete wijnen kunnen bijvoorbeeld zoet geworden zijn door een late oogst, waarbij de druiven ingedroogd zijn en nog door vele andere toepassingen en omstandigheden.

Dessertwijn

Een dikke, vette wijn, dat wordt vaak een dessertwijn genoemd. Maar dessertwijn kan ook gewoon een stille wijn zijn, een mousserende wijn of een versterkte wijn. 

Wat drink je bij chocola?

Je kunt daar veel bij drinken, een port, een port-achtigen zoals een Banyuls, Muscat de Rivesaltes, zoetere Madeira's (versterkte wijn) Sherry's die enigszins zoet zijn, strowijnen of een romige zoete witte wijn. (moelleux / vin doux) Sauternes en Barsac zijn bekende voorbeelden.

Meer weten? Op onze site staat een culinaire begeleiding selectiemodule waar jij je ideale wijn kunt vinden.