land van herkomst Frankrijk

Wijnland Frankrijk

Frankrijk is de grootste wijnproducent ter wereld qua volume en omzet, gevolgd door Italië en Spanje. In Frankrijk is er sinds de 6e eeuw voor Christus wijnbouw, meegenomen door Griekse kolonisten.

Ook kwalitatief staat Frankrijk zo'n beetje als hoogste aangeschreven, de meest exclusieve wijnen komen uit de Franse Bordeaux- en Bourgogne streek.

In la douce France hebben ze ook een kwaliteitssysteem, ingedeels in 3 groepen van laag naar hoog.

1. Vin de France, afgekort VdF.

2. Indication Géographique Protégée, afgekort IGP.

3. Appelation d'Origine Contrôlée, afgekort AOC

Uitzonderingen daargelaten, kan over het algemeen gezegd worden: hoe kleiner de appellation hoe beter de wijn. Bijvoorbeeld wijn met de AOC Bordeaux kan uit de volledige wijnstreek Bordeaux komen. De Bordeaux wordt onderverdeeld in grote regio's zoals de Médoc. Binnen Haut-Médoc hebben de beste wijnen een zogenaamde gemeente-appellation zoals PauillacMargaux en Saint-Estèphe. Vervolgens is er een eregalerij van geklasseerde wijnen, de zogenaamde grands crus. In de Bordeaux is de officiële classificatie in 1855 vastgesteld en werden de beste wijnen, dit gebaseerd op de verkoopprijzen van de voorafgaande jaren, van dat moment in vijf categorieën geplaatst. De wijnen van de hoogste categorie zijn Premier Grand Cru. Voorbeelden hiervan: Château LatourChâteau Lafite RothschildChâteau Haut-BrionChâteau Margaux en Château Mouton Rothschild.

Bourgogne heeft een soortgelijk classificatiesysteem met drie categorieën. Grand Cru als hoogste gevolgd door Premier Cru gebaseerde op de wijngaard en niet op het chateau of de procent zoals in de Bordeaux.

Selecteer in het selectiemodel in onze webshop op Frankrijk om ons aanbod van Franse wijn te zien.